Träning och bra kost i all ära, men det är få som tänker på hur viktig hygienen i våra hem är för att man verkligen ska må på topp. Alldeles för många bor i bostäder som är undermåligt städade och vistas på arbetsplatser där det slarvas med underhållet. I värsta fall kan det leda till att man utvecklar problem med luftvägarna och får allergier.

De senaste åren har mängden människor som blir sjuka av sin närmiljö ökat explosionsartat, många gånger på grund av dålig städning. Här kommer ett par tips som kan hjälpa dig att få det renare i ditt eget hem.

Städa regelbundet till vardags

Med ett fullspäckat schema och där man hellre vill göra annat än att springa runt med en dammsugare eller mopp så kan det vara svårt att få in en ordentlig städrutin. Känner du igen dig i detta kanske det kan vara värt att överlägga om du borde ta hjälp med städningen i hemmet. Det är idag både enkelt och prisvärt att ta hjälp med hemstädningen.

Föredrar du istället att städa på egen hand kan du göra det enklare för dig själv genom att sätta upp ett städschema med en checklista så att du ser till att du får med allt varje gång. Känns det jobbigt att ta med alla moment en gång per vecka så kan det bli lättare om du till exempel städar 15 minuter om dagen. Se det som ett träningspass. Att ta ett varv med dammsugaren i två rum ena dagen, städa badrummet nästa och köket dagen därpå räcker till för att det alltid ska vara rent samtidigt som du rör på dig.

Städning vid flytt viktig för god hygien

Anlita alltid en professionell städfirma när du behöver flyttstädning.

Verkar det som om den bostad du flyttar till inte är ordentligt städad eller kanske har stått tom en längre period efter senaste städningen så kan det vara en god idé att beställa en extra storstädning för att vara säker på att du flyttar in i ett hem som verkligen är rent in i minsta detalj. Endast så kan du vara säker på att din bostad inte gör dig sjuk.

I regel så är det föregående ägare eller hyresgäst som är ansvarig för att städningen ska vara ordentligt utförd, men känner du att det inte räcker till kan det vara bra att komplettera städningen innan du flyttar in med dina saker.

Det är mycket svårare att göra rent efter att alla möbler står på plats än att göra det när bostaden är helt tom.