Visste du att det är bra för hälsan att bada ute, även på vintern? Om du badar utomhus får du i dig mycket av den syrerika luften. Badar du i kallt vatten i en isvak, som för det mesta är 4 gradigt vatten, stressar du kroppen, men på ett positivt sätt. På så sätt kan du bli av med värk, trötthet – och till och med dåligt minne, sägs det. Även forskarna håller med om det, då de har följt vinterbadare och jämfört resultaten med en kontrollgrupp. Det är endorfiner som aktiveras i kroppen av ett kallbad, men kallbadet måste ske under åtminstone en halv minut, för att få igång den processen i kroppen. Det innebär att du måste ta några simtag i det 4-gradiga vattnet och inte bara rusa upp igen.

Även bad i varmt vatten är bra

Vill du inte utsätta kroppen för ett 4 gradigt vatten kan du bada utomhus med de olika slags vinterbad som finns tillgängliga på marknaden. Och varför inte använda utebadet som ett spabad, och se till att ge varandra massage, och få vinterbadet för att få musklerna att koppla av, få avspänning och för hälsans skull, passa på att göra badet till ett spabad.

Att göra vinterbadandet till ett spabad är inte svårt alls. I samband med badet utomhus, kan du lägga in håret i inpackning, göra en ansiktsmask, ge resten av huden en peeling. Du minskar risken för torr hud om du efteråt smörjer in den i fuktbevarande kräm och dricker mycket vatten.

Bygga eget spabad till vintern?

Går det att bygga sitt eget spabad till vintern? Visst går det, om du är händig. Det du behöver tänka på är hur du ordnar med värmen till spabadet. Det enklaste formen du kan bygga är ett runt spabad, ungefär som en badtunna. Antingen bygger du spabadet med en inbyggd kamin, eller så placerar du kaminen utanför spabadet och leder värmen ner i spabadet antingen i botten av spabadet eller vid sidan om. Tänk bara på att bygga ett värmeskydd, med träpaneler så att ingen bränner sig på värmekaminen eller de heta rören. Det är viktigt. Dessutom bör du bygga spabadet med bänkar så att alla kan sitta ner i spabadet. Det är sällan man vill sitta på botten med vatten upp till hakan.