Har du en hund som beter sig lite annorlunda än vanligt? En hund som kanske inte orkar lika mycket som tidigare, som mer än gärna lägger sig och vilar och vars päls saknar glans och lyster? Hundar är, precis som vi människor, beroende av att äta rätt mat och det hundfoder du lägger i hundskålen kan definitivt påverka din hund humör och energi. Att välja rätt hundfoder kan göra en enorm skillnad och ge dig en både gladare, piggare och mer välmående livskamrat. 

”Du är vad du äter”. Visst minns ni det programmet? Det handlade till mångt och mycket om att fel mat och fel vanor skapade problem för deltagaren. Genom rätt kost kunde man följa en resa mot ett mer hälsosamt liv och där deltagaren till slut stod med en en välmående kropp, ett friskare inte och en sundare ekonomi.

Detta programs andemening kan även användas då det gäller din hund. Det du som ägare lägger i hundskålen kommer nämligen att påverka din hunds hälsa och spela en stor roll i hur pass mycket levnadsglädje och energi den visar upp. Till skillnad från oss människor så kan din hund inte själv välja hundfoder och mat. Det är ditt ansvar, och det är ett ansvar som du måste ta på allvar.  

Hitta rätt hundfoder till din hund 

Att köpa hundfoder handlar om att se över en rad olika faktorer, för att det ska bli rätt. Hur gammal är din hund, vilken ras är det, hur mycket väger hunden – och vad är den idealiska vikten – samt finns det någonting som hunden kanske är allergisk mot? Man får vara beredd att prova sig fram. 

Det som försvårar valet av hundfoder är dels det faktum att det finns extremt många tillverkare på marknaden och att det dels också finns en uppsjö av olika hundfoder att välja mellan. Här kan vi nämna torrfoder, färskfoder och konserver som några exempel på vad du som ägare kan välja till din hund. Samtliga av dessa tre alternativ har för- och nackdelar.  

Man ska aldrig underskatta det faktum att hundfoder även handlar om en ekonomisk fråga. Färskfoder, som är dyrast, kanske är det som din hund föredrar rent smakmässigt, men det är å andra sidan ett hundfoder som kommer att kräva en lite större plånbok. För de allra flesta hundar så fungerar torrfoder toppen och där kan man också med fördel – och vid speciella tillfällen – addera lite färskfoder eller konserver. 

Se till att skapa sunda rutiner 

Det finns vissa indikationer som tyder på att din hund får fel mat. Övervikt är givet och samma sak gäller energi. Din hund ska bli pigg av det den äter – inte seg och håglös. Pälsen får lyster av rätt hundfoder och det är ytterligare en sak att hålla ögonen på. Ett råd är att rådfråga kunnig personal i djurbutiken eller exempelvis en veterinär om vilket foder som rekommenderas din hund och dennes ras. Det kan göra skillnad! 

Tänk även på att skapa sunda rutiner. Oavsett vilket foder du köper så är det måttlighet som gäller. Servera lagoma portioner och försök att undvika att ge hunden en massa mat vid bordet. En tiggande hund är aldrig trevligt och dessutom så tenderar vår fetare mat att sätta sig på fel ställen även på hunden. Det ökar dessutom risken för framtida sjukdomar. Lär din hund var den ska äta – och var ni övriga i familjen äter er mat.