Fräsch hy utan rynkor – det vill väl alla ha? Ständigt kommer det ut nya trendprodukter och behandlingar på marknaden, men få håller vad de lovar. Om något kallas för en mirakelkräm eller mirakelbehandling så är det troligtvis inte sant utan bara ett försäljningsknep.

Vill man få bra och bestående resultat så bör man besöka en professionell salong som erbjuder behandlingar med kvalitet och som är anpassade till respektive kund. Det finns ingen behandling som passar för alla utan man måste se till varje individs förutsättningar och hy.

Men självklart går utvecklingen framåt och idag är det möjligt att få behandlingar som faktiskt ger riktigt fina resultat på både rynkor, ärr, acne och många andra problem som man kan ha med sin hy.

Nedan beskriver vi en av de senaste behandlingarna som har fått mycket uppmärksamhet tack vare att den både hjälper till att behandla rynkor, stora porer och ojämnheter samt kan hjälpa den som har problem med acneärr.

Microneedling mycket hett just nu

Tekniken heter Microneedling med Dermapen och erbjuds nu på ett flertal salonger landet över. Precis som namnet antyder så använder den som ger behandlingen en slags penna försedd mes små nålar som perforerar huden.

Det kan låta dramatiskt, men kan närmast jämföras med hur en tatueringsmaskin fungerar. Nålarna är mikroskopiskt tunna, sitter tätt tillsammans och rör sig otroligt snabbt. Det betyder att det inte känns som nålstick utan snarare som en vibration mot huden. Vissa kan känna att det hettar eller bränner lite i ansiktet när man utför behandlingen, men det går snabbt över efteråt.

Behandlingen fungerar så att nålarna går ner någon millimeter i huden och öppnar upp minimala hål som gör det möjligt att transportera in hudstimulerande ämnen. Man smörjer in huden med en kräm som bland annat innehåller hyaluron och vitaminer när man utför behandlingen, vilka då har möjlighet att tränga in och behandla huden på en djupare nivå.

Samtidigt så stimuleras även kroppens egen läkningsförmåga, vilket gör att huden repareras på djupet. Resultatet blir en hy som är jämnare och slätare. Många får goda resultat på envisa rynkor i pannan, skrattrynkor, ärr med mera.

Till skillnad från exempelvis kemisk peeling så är Microneedling med Dermapen en mer skonsam behandling eftersom hudens yttersta lager är intakt medan läkningen pågår. Ett tag efter behandlingen kan de yttersta lagren flagna av, men då har kroppen redan läkt huden inifrån.

Microneedling kräver cirka tre till sex behandlingar för att man ska få riktigt bra resultat, men de flesta ser en markant förbättring redan en kort tid efter den första behandlingen.

Enklare varianter för hemmabruk

Som med de flesta behandlingar så dyker det förstås upp billigare alternativ för hemmabruk, men här ska man vara försiktigt. Det säljs till och med pennor för hemmabruk, men att utföra en behandling där nålar går in i huden medför givetvis risker. Man kan riskera infektioner eller att man arbetar för hårt med nålarna för att man inte har rätt kunskaper i hur apparaten ska användas. Därför avråds det från att använda en Dermapen hemma. Gå till en professionell salong som arbetar med steriliserade nålar och bra produkter istället.

Vill man använda en “lightversion” av behandlingen så finns det enklare rollers försedda med taggar som hjälper till att stimulera huden. De ger visserligen inte lika goda effekter som en riktig behandling med Microneedling, men det kan vara ett alternativ för dig som bara vill stimulera huden, bli av med döda hudceller och känna dig lite fräschare