Med konstis eller syntetis, alltså syntetisk is, slipper man mycket av de kostnader och det underhåll som krävs för naturis. Därför kan det användas av många.

Syntetis, vad är det? Ett litet bindestreck kanske gör det tydligare: syntet-is. Det handlar alltså om konstgjord eller syntetisk is, så kallad konstis (eller konst-is). Det är en riktigt finurlig uppfinning som är pengabesparande jämför med vad det kostar att anlägga och underhålla en “äkta” isbana med natur-is. Det behövs ingen spolning eller dyra kylaggregat och ismaskiner, ingen el och inget vatten.

Konstisen kräver inte heller mycket underhåll. Dessutom är den riktigt bra att åka på. Det syntetiska materialet ger fint glid. Faktiskt så är det självsmörjande. Och ändå så är materialet så pass hårt att man kan göra tvärstopp, och det vill man ju göra för att styla inför kompisarna.

Konstis ger bra glid

När man åker på konstis så slipper man dessutom att frysa och slipper att få blöta, avslöjande märken i baken när man vurpat. Bara en sån sak! Tack vare den syntetiska isen så kan man dessutom åka skridskor året runt. Tänk dig en isbana på stranden! Fast det är kanske att ta i.

Men ishockey- och skridskoklubbar kan ha stor nytta av det, liksom kommuner och andra som vill anordna en nöjesinrättning. Säg den som inte lockas att ta en repa med skridskorna när chansen ges. Om det inte redan finns en isbana i din kommun, eller om den hotas av nedläggning, så tipsa din kommun om syntetis.