Att vi sitter allt mer i våra vardagliga liv och på våra arbeten gör att vi också måste tillföra motion på egen hand. Det vill säga; kroppen mår bra av att röra på sig och där vi förr fick denna del på ett naturligt sätt och via våra jobb så måste vi idag se till att röra på oss under vår fritid. Det är också därför man ser att fler och fler löser gymkort och att fler och fler dammar av sina löparskor och ger sig ut i elljusspåren för en löprunda. Positivt, helt klart och väldigt nödvändigt.
Dock – som inom alla områden – så finns det risker med ett alltför hårt idrottande och här handlar det primärt om att en ovan kropp drabbas av olika typer av förslitningsskador. Ser man till en person som löper frekvent och regelbundet så kan detta handla om att man drabbas av exempelvis smärtor i knän, smärtor i leder och smärtor i fötterna. Ofta är denna smärta fullt hanterbar och något som man kan vila sig fri från – i andra fall så handlar det dock om att man drabbats av något där man måste söka professionell hjälp för att bli fri smärtan i fråga.
Inte sällan så rör detta hälarna och där man drabbas av en hälseneinflammation; något som är vanligt hos personer som springer mellan 60-70 kilometer i veckan och på ett hårdare underlag.
Ipren hjälper inte mot en hälseneinflammation
En hälseneinflammation kan dock drabba alla – man ska inte på något sätt tro att denna åkomma enbart drabbar det övre skiktet av idrottare och motionärer; även om fler sådana drabbas. Det är nämligen relativt vanligt att även övervikt, att dåliga skor och att en ovan kropp utsatt för hård träning drabbas av hälseneinflammation.
Typiska symptom på att man drabbats är en smärta i hälen – antingen i senan som fäster mot foten eller längre upp, ca 5-10 cm mot knät. Nästan uteslutande gällande behandling mot hälseneinflammation så finns det ett nyckelord och detta i form av följande: vila.
Man kan nämligen inte påskynda läkningsprocessen och börjar man träna för snabbt, för tidigt och för hårt så kommer man att förvärra problemen. Vila, tålamod och regelbunden behandling hos en sjukgymnast är den bästa lösningen och den medicin som krävs för att komma till bukt med en hälseneinflammation. Inflammation, tänker många här – då räcker det väl med exempelvis Ipren? Nej, tyvärr inte. En hälseneinflammation är inte en inflammation i vanlig bemärkelse utan en så kallad tendinios och där hjälper vare sig Ipren eller Voltaren.