Att gå till tandläkaren på regelbundna kontroller är viktigt. Det är minst lika viktigt att även borsta tänder och använda tandtråd dagligen för alla. En bra tandhälsa gör att man mår bra.

Att de litterära figurerna Karius och Baktus gillar att knata omkring i tänder och göra mysiga hål är en klassisk norsk saga. Sensmoralen är att man ska gå till tandläkaren och komma ihåg att dagligen borsta tänderna. Redan 1949 skrev Thorbjørn Egner sagan om Karius och Baktus som sedan dess har lärt barn hur viktig tandvården är för tänderna. Det finns vuxna som tycker att sagan är omodern och att barn blir rädda av att det springer omkring två tandtroll i munnen. För barn med härlig fantasi så kan de tycka det är roligt när föräldrarna jagar fiktiva tandtroll i munnen. Tandborsten är en polisbil vars borste alla tandtroll fastnar i. När man sköljer tandborsten efter avklarad tandborstning försvinner alla tandtroll i ett nafs.

Arbeta med tandhälsan på hemmaplan

Med hjälp av regelbundna tandläkarbesök kan man lära barnen en grundläggande tandvård. Andra saker man kan göra hemmavid mellan tandläkarbesöken är att hålla på mattider och inte småäta mellan de måltider man äter. Givetvis finns det inga regler utan undantag. Självklart är det okej att på sommaren äta en glass mellan målen ibland, eller få ta en fika. Men gör det till vardagslyx och inte något som händer varje dag. Godis får man självklart äta också, men håll det till en bestämd dag i veckan, för tändernas skull. Läs mer om tandläkare och hur du kan få hjälp på denna hemsida: tandläkaresolna.nu