Dokumentären sockerfilmen har spritts som en löpeld sedan den las ut på SVT dox. Folk delar den hej vilt i sociala medier, men det är få som stannar upp och gör en kritisk granskning av vad som faktiskt sägs i filmen och hur socker framställs.
Sensationellt svartmålande av socker ger bäst uppmärksamhet?
Jacob Gudiol från TränaStyrka.se har skrivit en kritisk artikel om sockerfilmen som tar upp en rad punkter som överdrivs eller framställs på ett felaktigt sätt. Sockerfilmen påstår till exempel att socker är dåligt, oavsett om det handlar om tillsatt socker i mat ellet socker som naturligt förekommer i maten. Det finns ett flertal studier som motsäger det påståendet.
Men här handlar det om en dokumentär som spelar på människors känslor och försöker skapa en enkel fiende som kan angripas. Socker är ondskan själv – oavsett form – är vad sockerfilmen verkar vilja förmedla.
Experter som inte är experter, dietister som egentligen inte har någon dietistexamen, ett kopiöst inhandlande av skräpmat, överkonsumtion av läsk och andra söta drycker. Huvudpersonen påstår att han inte äter mer än vanligt, men om man skulle räkna det antal kalorier han faktiskt sätter i sig så stämmer det inte.
Greppet har använts förr, till exempel i dokumentären Supersize Me från 2004. Här tryckte huvudpersonen i sig extrastora portioner mat från snabbmatskedjor och gick givetvis upp rejält i vikt på kort tid. Och det är nog där som nyckeln finns.
Dåliga livsmedel som inte ger kroppen det som den behöver i form av mineraler, fibrer och vitaminer gör att den hamnar i krigsläge och suger åt sig allt den kan. Det i kombination med ett högre kaloriintag kommer självklart att leda till att man går upp i vikt.
Det som visas i Sockerfilmen är ett trött grepp som har använts förut och som troligtvis inte kommer att få de personer som behöver det mest att sluta äta skräpmat. Snarare kommer det att bidra till mer hysteri bland de människor som äter vettigt och som inte behöver ha någon större sockerskräck.
Ja, fortsätt att läsa på baksidan av flingpaketet när du väljer müsli i butiken – det finns mycket tillsatt socker som är onödigt där och i många andra industriella matprodukter. Ja, skippa att dricka läsk alla dagar i veckan. Ja, hoppa över den extra chokladbiten på eftermiddagen och ta en frukt istället. Men var inte hysteriskt rädd för socker. Kroppen kommer att omvandla en stor del av övriga livsmedel till socker på egen hand ändå, eftersom hjärnan behöver det som bränsle.